Продукти:
• 3 кг кестени
• 1 пакетче краве масло
• 2 ч.ч. пудра захар
• 2 кофички сметана /500 г/
• 2-3 с.л. шоколадови пръчици /или настърган шоколад/
Начин на приготвяне:
Обелваме кестените от външната обвивка и ги слагаме да се варят на умерен огън. След десетина минути, отстраняваме тенджерата от огъня, изваждаме кестените и внимателно обелваме вътрешната обвивка. След това продължаваме да варим кестените, докато омекнат. Отцеждаме сварените кестени и докато са още топли, ги прекарваме през преса за картофи.
Разбиваме размекнатото до стайна температура масло с 1 1/2ч.ч. пудра захар и го смесваме с кестеновото пюре. Разбъркваме добре и отново прекарваме сместа през пресата. След това оформяме от полученото пюре, голям венец върху широка чиния за сервиране.
В средата на венеца сипваме с лъжица /без да заглаждаме/ сметаната, която сме разбили с останалата пудра захар. Поръсваме с шоколадовите пръчици /или с настъргания шоколад/.
Продукти: • 1 кг бяло грозде от сорта “Болгар” • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 1 л вода Начин на приготвяне: Измиваме и оронваме зърната и ги почистваме от семената с помощта н...
Продукти: • 500 г брашно • 250 г локум • 1/2 кофичка кисело мляко • 60 г захар • 120 г пудра захар • 80 г свинска мас • 80 мл олио • 100 г орехови ядки • 100 г орехови ядки • 5...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...