Продукти:
• 750 мл прясно мляко
• 5 яйца
• 12 с.л. захар
• 2 с.л. брашно /или нишесте/
• 2 ванилии
• 30 г желатин
• 6 с.л. захар за карамелизиране
Начин на приготвяне:
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта и 500 мл мляко. Слагаме на огъня и щом сместа кипне, прибавяме брашното, разбито с малко вода и прецедено. Варим сместа 10 мин, прибавяме разтворения в малко топла вода желатин и разбъркваме.
Карамелизираме 6 с.л. захар, заливаме с останалото мляко и бъркаме, докато се разтопи карамелът. Прибавяме към желиращата смес. Накрая внимателно добавяме и белтъците, разбити на пухкав сняг.
Разпределяме крема в чаши за сервиране и оставяме да се желира.
Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...
Продукти: • 4 кг червени пиперки • 1 кг чорбаджийски чушки • 2 кг червени домати • 1 връзка целина • 3 глави чесън • 2 ч.ч. оцет • 2 ч.ч. олио • 1 ч.ч. захар • 3 с.л. сол На...
Продукти: (за 12 броя) • 3 ч.ч. брашно • 1 ч.л. сода бикарбонат • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка сол • 1/4 ч.л. канела • 6 с.л. масло • 2/3 ч.ч. захар • 2 яйца • 1/2 ч.ч. прясно мля...
Продукти: • 8 печени чушки от консерва • 5-6 белени домата от консерва • 5-6 яйца • 100 г настъргано или натрошено сирене • 1-2 с.л. олио • 1 връзка магданоз • черен пипер, сол ...