Кулинарни рецепти » Говежди момици

 Говежди момици

Продукти: (за 4 порции)

• 2 говежди момици
• 2-3 с.л. мазнина
• 1 морков
• 1 глава лук
• 1 к.ч. бяло вино
• 200 г гъби
• 1 лимон
• 10 зърна черен пипер
• 2-3 зърна бахар
• 1 ч.л. червен пипер
• 1 ч.л. суха стрита чубрица
• 16 мънички кюфтенца от кайма

За соса:

• 3-4 с.л. брашно
• 3-4 с.л. краве масло
• 3-4 с.л. сметана
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме момиците и ги държим 2-3 часа в марината от студена вода и оцет.

Сгорещяваме 2 с.л. масло и задушаваме в него ситно нарязаните лук и морков. Прибавяме момиците, виното и подправките, посоляваме и варим около 30 мин на тих огън. Отделно задушаваме почистените гъби в 1 с.л. мазнина, 1 ч.л. лимонов сок и 2-3 с.л. вода. Поръсваме с черен пипер, посоляваме и варим гъбите десетина минути след кипването. Прецеждаме ги, но запазваме бульона.

Изпържваме кюфтенцата.

Запържваме брашното за соса в разтопеното масло, разреждаме с гъбения бульон и ако има нужда, добавяме малко от бульона на момиците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим соса десетина минути на тих огън. След това сипваме разбитата сметана, нарязаните на парченца момици, изпържените кюфтенца и задушените гъби.

Слагаме тенджерата в по-голям съд с вода и варим още десетина минути на водна баня.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Руло със сланина

Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Начало