За приятелите на традиционната руска кухня, препоръчваме този малък ресторант, сгушен в центъра нa София на адрес:
Ул. „Бенковски” №18
Тел. 989 76 75, 0897 841 113
Следвайки идеята на едноименния филм, ресторантът прилича на влак, със самостоятелни четири купета. Тук всеки, който обича руската кухня с удоволствие ще й се наслади в задушевна обстановка. Ценителите на водката, имат богат избор, а към нея, стопляйки душата си, могат да опитат много различни специалитети. Да започнат от най-класическото мезе – сельодката със задължителния руски черен хляб, да опитат сибирските пелмените, украинския борш, салянката (два вида – месна или рибна), студеното предястие от желирани меса „Холодец”.
Няма да сбъркате ако си поръчате пилето „Табака”по класическа грузинска рецепта. Ако предпочитате риба - видовете са много, но пастърва „Галицин” със сигурност ще ви хареса. А без „Бьов Строганов” руската кухня е немислима. Прословутата торта „Наполеон” и „Черна перла”, собствено производство, са любими сладкиши на посетителите на ресторанта.
Рецепти
Пелмени
Прoдукти: Тесто: 330 г брашно, 1 яйце, 500 мл вода, сол на вкус; Плънка: по 200 г телешко и свинско месо, 40 г кромид лук, 500 мл вода, сол и черен пипер на вкус; Сос: горчица, оцет и краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесва се твърдо тесто. Разточва се кора и с форма (може и обикновена чаша) се изрязват кръгчета. В средата на всяко се слага по малко от плънката. Завиват се на полумесец и краищата им се прищипват. Готовите пелмени се пускат в кипяща подсолена вода и се варят 6 мин., докато изплуват. Сервират се със сос от горчица, оцет и разтопено масло.
Бьов Строганов
Прoдукти: 850 г говеждо месо, 1/2 супена лъжица маргарин, 1 супена лъжица брашно, 80 г сметана, 2 супени лъжици доматено пюре, 1 глава кромид лук, 300 г картофи, сол, черен пипер и магданоз на вкус.
Нaчин на приготвяне: Месото се нарязва на парчета, които се начукват и се нарязват на тънки ивици. Поръсват се със сол и черен пипер и се пържат в горещ маргарин. След това се заливат със сметанов сос, който се приготвя от запържените в маргарина ситно нарязан лук и брашно, разредени от сметаната и доматеното пюре, загряти, но без да завират. Готовото ястие се сервира с пържени картофи.
Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...
Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...
Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...
Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...