Основните грижи през месеца са насочени към поддържането на необходимия воден режим и провеждането на редовни растителнозащитни мероприятия. При ранното производство на дини първите плодове започват да зреят в края на юни - началото на юли, а при средно ранното около средата на същия месец и приключват в периода от 25-ти август до към 10-ти септември, според метеорологичните условия. Узрелите плодове се познават по изтъняването и обезкосмяването на дръжката и изсъхване на мустачето, а кората добива лъскавина.
По време на цъфтежа и нарастването на плодовете, растенията предявяват големи изисквания към почвената влажност. Най-благоприятно им се отразява поливането в началото на плододаването. В период на масово плододаване не се полива. Беритбите се правят сутрин след вдигане на росата, като се внимава да не се тъпчат и усукват стъблата.
При отглеждане на дини на ветровити места много полезна практика е засипването на най-долните 3-4 възела на основните стъбла с влажна и рохкава почва. Това спомага да се развият допълнителни корени, които подобряват усвояването на хранителни вещества и водата от почвата и не позволяват обръщането и разместването на растенията от вятъра. При липса на валежи поливането се прави привечер, по браздите, като се пазят стъблата от заливане. От друга страна не трябва да се забравя, че обилното напояване води до получаване на плодове с по-дебела кора и по-ниско захарно съдържание. Обилната влага влошава качеството на продукцията и трябва да се избягва.
За разлика от дините, пъпешите са с по-слабо развита коренова система и броят на поливките при тях е малко по-голям - според климатичните условия в момента. Високата почвена влажност също е вредна и може да доведе до масово напукване на узрелите плодовете. Ранните сортове започват да зреят през втората половина на юли и продължават през целия август, а късните плододават до края на септември. Узрелите плодове се познават по промяната на окраската на кората, която става типичната за сорта и по лесното отделяне на дръжката.
И при двете култури, трябва своевременно да се унищожава плевелната растителност и да се води борба с появилите се болести и вредители. Обикновено през юли се плеви 1-2 пъти, като се внимава да не се обръщат и разместват стъблата. Високата въздушна влажност създава условия за развитие на редица болести и неприятели и е предпоставка за масови поражения. За да не се разпространяват болести, в посева се влиза след вдигане на росата. Хладното дъждовно време спомага за развитието на редица болести и вредители, по-важни от които са брашнестата и кубинската мана, особено разпространена при пъпешите. При забелязване на фузарийно увяхване, болните растения се изскубват и изнасят от посева, след което се изгарят. Появилите се листните въшки освен че нанасят повреди са разпространители и на болести. Важно изискване при пръскането срещу вредители по време на плододаване, е да се използват само препарати с къс карантинен срок.
Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...
Ако все още не сте засадили декоративното зеле, можете да го направите до края на октомври, стига да имате разсад. Декоративното зеле представлява двугодишно тревисто, най-често високо до 60 см растен...
При нашите климатични условия, сеитбата на фасула започва през април и продължава до средата на юли, когато може да се отглежда като втора култура. Благоприятният срок за засяването му настъпва през п...
Kyфеята (Cuphea) принадлежи към голям род, чиито представители са разпространени в умерените, тропическите и субтропическите райони на Централна и Южна Америка. В декоративното цветарство се използв...