През февруари опитните градинари сеят разсада за ран пипер. Подходящи сортове за отглеждане на ран пипер на открито са Албена, Амфора, Златен медал, Сиврия 600, Хебър (Бяла капия), Слонско ухо, Джулюнска шипка, Бяла шипка и др.
Разсадът за ранния пипер се отглежда като гъст и като пикиран.
Гъстият разсад се отглежда в топли култивационни съоръжения – топъл парник с биотопливо или оранжерия с техническо отопление. За малките нужди на домакинството може да се отгледа и в подходящо отопляемо помещение.
Благоприятният срок за засяване на семената настъпва през последното десетдневие на януари в южните райони на страната и за около 10-15 дни прехвърля на север от Стара планина. Срокът се пресмята така, че към момента на засаждането разсадът да е на 70-80 дни. За 100 кв. метра пипер е необходим 1,2-15 кв. метра гъст разсад. На един квадратен метър се засяват 10-12 г семена. Покриват се с 1-2 см пласт торопочвена смес.
При температура на въздуха 22-24°С семената поникват за 8-10 дни. След поникването за 7-12 дни температурата на въздуха се понижава до 15-17°С, а на почвата остава по-висока, около 18-20°С, с оглед по-интензивното нарастване на корените. По-нататък в слънчеви дни се поддържа температура на въздуха 23-25°С, в облачни – 12-18, а през нощта – 10-12°С. След пикирането температурата също се понижава за около седмица, след което се повишава, т. е. следва същия ход, но е с 1-2 градуса по-висока.
Пикирането на растенията от гъстия разсад се извършва, когато кръстосват, т. е. когато се появяват същинските листенца напречно на семеделите.
Грижите за разсада се състоят в редовно плевене, поливане с хладка вода и поддържане на благоприятен топлинен и въздушен режим чрез проветряване на култивационното съоръжение. В случай на нужда се подхранва с 20-30 г на квадратен метър амониева селитра, разтворена във вода. След подхранването растенията задължително и незабавно се обливат с чиста вода, за да се отмие торът от тях. Десетина дни преди засаждането поливките се прекратяват, а след около 5 дни се снема и покривния материал на тунелите, а оранжериите остават с отворени врати и странични проветрители. Два-три дни преди засаждането разсадът се полива, което допринася за укрепване на кореновата му система и улеснява изваждането му от разсадната леха. Добрият разсад има дължина 15-20 см, междувъзлията са къси, а стъблата са здрави и не се огъват лесно. Прерасналият е с нежно стъбло, лесно поляга след засаждането и изсъхва върху сухата почва.
Черната мана по пипера е разпространена навсякъде в страната. Смята се обаче, че повредите, които тази болест причинява, обикновено не водят до загиване на растенията. Причинява се от гъбата Cladospor...
След като приберете зеления грах, баклата, спанака и другите ранни зеленчуци, може да използвате мястото и да отгледате картофи. Те се засаждат между 20 юни и 20 юли. Дълбоките структурни почви от тип...
Когато площта е малка, а искаме да отгледаме повече и различни зеленчуци, трябва да знаем къде точно дати настаним. Зеленчуците имат различен растеж и вегетационен период, както и своеобразни изискван...
Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други притежават инсектицидни,акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употреб...