Градина » Парафин опазва гергините

 Парафин опазва гергините

Клубените на гергините можете да съхранявате до пролетта в пясък или покрити с парафин. В последния случай на водна баня се стопяват парафинови свещи. Температурата на втечнения парафин, в който ще бъдат потопени клубените на гергините, не трябва да превишава 55 градуса. Задължително измерете температурата, иначе може да сварите целия посадъчен материал. Когато филмът, покрил клубените, стане твърд, потопете ги отново в парафина. Предварително клубените трябва да бъдат почистени и задължително просушени.
Другият вариант е да държите клубените на гергините в леко влажен пясък в незамръзващо помещение.
Трябва да отделяте особено внимание на мястото на съхранение на клубените. Ако помещението е прекалено влажно, те могат да развият гъбни заболявания и ако не предприемете мерки навреме, всичките ще станат негодни за засаждане през пролетта. Благоприятно за развитието на тези болести е съвместното съхранение на гергините със зеленчуци и картофи, а също така и замърсеният недезинфекциран пясък. При поява на признаци на гъбни заболявания загиналите части на растенията трябва да се изрежат, клубените да се просушат и да се напудрят с дървесна пепел.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

Как да приготвим шербет за растенията?

Много читатели се обръщат към редакцията с въпроса как се приготвя шербет и какви са неговите съставки. Тук ще намерите отговор на този важен за производството въпрос. Всяко земеделско домакинство ...

Засаждане в шахматен формат

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространства ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...

Какви зеленчуци да сеем между овошките

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Малайската ябълка ухае на роза

Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...

Начало