Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо киселата, неутралната и слабо алкалната – за почвените бактерии. В неутралната почва микрофлората е по-разнообразна и съдържа много полезни за растенията видове.
Кога почвата става много кисела?
Въглеродният диоксид се отделя от корените по време на дишането, а също при разлагането на органичните вещества. Заедно с водата той образува въглеродна киселина, която разтваря съединенията на калция и магнезия. С дъждовната вода те постепенно се измиват от повърхностния слой и влизат по-дълбоко. В резултат почвата се вкислява. Някои минерални торове също могат да повишат киселинността й.
На помощ идва дървесната пепел
Киселинността може да се неутрализира, като се внесе дървесна пепел и доломитово брашно (млян варовик, богат на калций и магнезий). Освен че калцият и магнезият намаляват киселинността, те образуват съединения с устойчивите на вода хуминови киселини и по този начин подобряват почвената структура.
Далията, известна и с името гергина, още от времето на баби и прабаби се радва на нестихващ интерес, ако въобще като растение може да се радва. По точното е ча тя радва окото на ценителя на красотата...
Овощните дървета се отглеждат на едно и също място в продължение на 20 и повече години. Основната маса от корените се разполага на дълбочина 20-60 см, което затруднява снабдяването с хранителни вещест...
Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...
Това досадно насекомо се храни с цветовете на много растения, предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може...