Градина » Пазете овошките от слънчев пригор

 Пазете овошките от слънчев пригор

През март трябва да засилите вниманието си към опазване стволовете и основните скелетни клони на дърветата от слънчев пригор, тъй като слънчевите лъчи са вече много силни. Този пригор представлява повреда на кората. Първоначално се появява надлъжна ивица с променен цвят, която постепенно се вдлъбва, после се напуква и се образува раковина, която е в резултат на голямата разлика в нагряването на външната и вътрешната обвивка на ствола. Тази разлика се появява вследствие на резките температурни промени през денонощието. След многократво повтарящо се въздействие се стига до възникване на многобройни раковини, след което кората се отделя и се получава т.нар. отлуп при семковите овощни видове.
За да се предпазят дърветата от неблагопроятното въздействие на слънчевите лъчи през къснозимния сезон, необходимо е да напръскате стволовете с варно мляко (2.5%) още през есента или зимата. Това третиране може да се повтори и рано напролет.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Нахранете градината с яйчени черупки

Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...

Не се лишавайте от семейно щастие

Трудно е да си представим друго растение, което да притежава феноменалната непретенциозност и издръжливост на това цвете. Аспидистрата (Aspidistra elatior) - това е латинското име на семейното щастие,...

Подгответе се да засеете захарната царевица

Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...

Мерете разстоянието от корен до корен

На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват ...

Начало