Китайската роза е сравнително здраво растение. Напада се рядко от болести и се отглежда лесно. За да се развива добре и да дава много цветове тя се нуждае от обилна светлина. Не понася обаче прякото слънчево греене. При по-продължително излагане на силно слънцегреене листата, особено по-младите, побеляват, силно изтъняват и изсъхват. Пъпките не се развиват и опадат.
Китайската роза се нуждае от редовно и правилно поливане. Когато е израсло като храст, растението поема голямо количество вода. При засушаване от няколко дни или при прекомерно поливане листата започват да пожълтяват и да падат. Поливането е нормално, когато при допир пръстта се усеща леко влажна, но не мокра.
Петната, които понякога се появяват по листата, най-често се дължат на влошените условия на отглеждане, което често се случва в края на зимата. Това може да бъде повишаване на температурата в помещението и силно засушаване на въздуха, промени в притока на светлина, проникване и задържане на студен въздух, неправилен воден режим, влошаване състоянието на почвата. Влошените условия на отглеждане затормозяват развитието на растението и могат да доведат до появата на повреди.
Китайската роза може да бъде нападната и от болест, дължаща се на постоянен причинител. Такова заболяване е сивото гниене. Причинява се от гъбата Botrytis cinerea. Нейните спори се намират във въздуха. Болестта се развива при висока влажност и сравнително по-ниска температура. Условия за заразяване се създават, когато цветята се остават през зимата във влажни, недостатъчно проветрявани помещения.
Трудно е да си представим живота на съвременното човечество без захарните растения. Захарното цвекло, захарната тръстика и други по-малко известни растения отдавна са източник за получаването на захар...
Мексиканската юка, пренесена в стаята, променя характера си, но само отчасти. Тя често притеснява своите домакини, като започва ту да вехне, ту да се развива. За това необичайно поведение има обяснени...
Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...
- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника. - За да не ...