Водният лук се отглежда след рано прибиращи се зеленчуци – спанак, салати, репички. Семената за разсада се засяват през март на открити лехи с ширина 1 м, които се правят високи при по-тежки почви и ниски при по-леки. Ако не сте направили това, можете да си купите готов разсад. Той трябва да е на възраст около 55-60 дни, стъблото му да е около 8 мм дебелина и 25-30 см височина. При нашия климат разсаждането се прави в края на май и първите дни на юни. По-късното разсаждане на разсада увеличава броя на растенията, които не успяват да образуват луковици. Преди разсаждането разсадът се подготвя като се отстраняват слабите растения, премахват се пожълтелите и изсъхнали листа, корените се съкращават на 4-5 см от дънцето, а листата с около 1/3. Растенията се засаждат в добре обработени и наторени с разложен оборски тор фитарии със садило на разстояние 25 см между редовете и 10-12 см между растенията в реда на дълбочина 3-4 см. На декар се засаждат около 30 000 растения.
Основна грижа за растенията през време на вегетацията им се състои в поддържане на необходимата влажност на почвата. Растенията се поливат веднага след разсаждането и след това веднъж седмично. По време на узряване на луковиците поливките се прекратяват. Окопава се 3-4 пъти на дълбочина 5-6 см, като първото окопаване се извършва след прихващане на растенията. При първите признаци за опява на мана се пръска, като се използват различните препоръчвани срещу тази болест фунгициди.
Луковиците се прибират в края на август – началото на септември.
Виновници за тунелчетата в кората на ябълките най-често са група дребни (2-3-4 мм) черно-кафяви бръмбарчета, с късо, сбито, цилиндрично тяло. Това да короядите. Те са широко разпространени и нападат г...
Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....
От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...