Градина » Сушен магданоз ще имате до март

 Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и други млечни продукти. Сок от магданоз отстранява пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
Поставен в найлонов плик и добре увит, пресният магданоз се запазва в хладилника 5-6 дни. До 10 г на ден се консумира за повишаване на апетита, за усилване на диурезата,за подтискане образуването на газове в червата, при бъбречни колики.
Магданозът се суши на сенчесто и проветриво място. За целта се измива, подсушава се леко и се разстила на тънък пласт върху хартия. След изсушаването се стрива на прах и се запазва в сухи буркани.
Може да се съхранява и в буркан със сол. Магданозът се измива и се оставя да се отцеди. Нарязва се на ситно 1 кг и се посолява с 250 г готварска сол. Сместа се насипва в буркани и се притиска плътно, за да се покрие с отделения сок и да не остане въздух. Отгоре се налива един пръст олио.
Корените може да се съхранят във фризера, като се измиват внимателно и се бланшират за 3 минути. След това се охлаждат 3 минути в студена вода. Подсушават се. Поставят се върху плосък пластмасов съд на един слой и се оставят за 30 минути във фризера. После се нареждат в найлонови торбички като се изгонва въздуха от тях. По този начин корените ще се съхранят за 6 месеца във фризера.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо сливата ми няма плод

Преди три години засадих слива в градината ни, но и досега нямам реколта. Какъв е проблемът? При костилковите култури (слива, вишна и др.) няма периодичност на плододаването, както е заложено пр...

Засаждайте овошките сега, за да се прихванат

Овощните растения се отглеждат на едно място в продължение на много години. Грешките, допуснати при избора на видове, сортове и подложки, както и при засаждането, се проявяват много късно и в повечето...

Дойде време за тиквичките

Готварската тиквичка у нас се отглежда за ранно и средноранно полско производство. За ранните зеленчуци трябва да произведете разсад. За получаване на добра реколта е важно правилно да се подбере мяст...

Съберете семена от собствените си домати

Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен ...

Начало