Градина » Сушен магданоз ще имате до март

 Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и други млечни продукти. Сок от магданоз отстранява пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
Поставен в найлонов плик и добре увит, пресният магданоз се запазва в хладилника 5-6 дни. До 10 г на ден се консумира за повишаване на апетита, за усилване на диурезата,за подтискане образуването на газове в червата, при бъбречни колики.
Магданозът се суши на сенчесто и проветриво място. За целта се измива, подсушава се леко и се разстила на тънък пласт върху хартия. След изсушаването се стрива на прах и се запазва в сухи буркани.
Може да се съхранява и в буркан със сол. Магданозът се измива и се оставя да се отцеди. Нарязва се на ситно 1 кг и се посолява с 250 г готварска сол. Сместа се насипва в буркани и се притиска плътно, за да се покрие с отделения сок и да не остане въздух. Отгоре се налива един пръст олио.
Корените може да се съхранят във фризера, като се измиват внимателно и се бланшират за 3 минути. След това се охлаждат 3 минути в студена вода. Подсушават се. Поставят се върху плосък пластмасов съд на един слой и се оставят за 30 минути във фризера. После се нареждат в найлонови торбички като се изгонва въздуха от тях. По този начин корените ще се съхранят за 6 месеца във фризера.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Преглеждайте внимателно ягодовия разсад

Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...

Софората оцветява лятото в жълто

Софората (Sophora japonica) представлява дърво високо до 25 м. То има гъста, широко кълбовидна корона, съставена от многобройни разклонения. Стъблото на старите дървета е покрито с тъмносива, дълбо...

Познавате ли формировката Тендоне

Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...

Настанете лозите на тераси

Ако засадите лозето си на склон, ще получите равномерни и висококачествени добиви. За съжаление обаче наклоненият терен може да затрудни извършването на ръчните работи. Почвата се свлича, оголват се г...

Начало