Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и други млечни продукти. Сок от магданоз отстранява пигментни петна по кожата на лицето и ръцете.
Поставен в найлонов плик и добре увит, пресният магданоз се запазва в хладилника 5-6 дни. До 10 г на ден се консумира за повишаване на апетита, за усилване на диурезата,за подтискане образуването на газове в червата, при бъбречни колики.
Магданозът се суши на сенчесто и проветриво място. За целта се измива, подсушава се леко и се разстила на тънък пласт върху хартия. След изсушаването се стрива на прах и се запазва в сухи буркани.
Може да се съхранява и в буркан със сол. Магданозът се измива и се оставя да се отцеди. Нарязва се на ситно 1 кг и се посолява с 250 г готварска сол. Сместа се насипва в буркани и се притиска плътно, за да се покрие с отделения сок и да не остане въздух. Отгоре се налива един пръст олио.
Корените може да се съхранят във фризера, като се измиват внимателно и се бланшират за 3 минути. След това се охлаждат 3 минути в студена вода. Подсушават се. Поставят се върху плосък пластмасов съд на един слой и се оставят за 30 минути във фризера. После се нареждат в найлонови торбички като се изгонва въздуха от тях. По този начин корените ще се съхранят за 6 месеца във фризера.
Най-ранобудният храст цъфтящ преди всички е форзицията. Януари и февруари са подходящи месеци да се подготвят зрели резници. Родина на форзицията е Китай, но й при нас се е приспособила добре, защото ...
Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...
На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния...
Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...