Някои градинари не са съвсем доволни от купените през пролетта семена – скъпи, а в някои случаи и с ниска кълняемост. Не са малко и онези, които са останали изненадани, защото са очаквали по-различен сорт. А има и домати, които могат да се видят само в селските дворове.
Може и сами да си произведем семена. Отглеждането на доматите за семе не е по-различно. Подбират се плодове от първо и второ съцветие, които да бъдат в техническа зрелост, но с добре проявени морфологични признаци на сорта - форма, оцветеност. И много важно – да не са болни! Кошницата или касетката, в която ще ги слагате, трябва да са чисти. Прегледайте ги да нямат изгнили остатъци от други зеленчуци. Избирете здрави, добре оформени, оцветени и узрели плодове без дръжки. Разрежете домата и отделете семената от плодовото месо. Поставете ги в буркани и ги залейте с вода, покрийте с марля и оставете да ферментира два-три дни, като често разбърквате през това време. После измийте семената. Поставете ги върху парче плат или хартия и ги сушете на сянка в проветриво помещение. Изсушените семена се поставят в платнени или хартиени торбички. Съхранявайте ги в сухи помещения. Не забравяйте да поставите бележка с надпис, за да не объркате догодина сорта.
Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...
След падналите проливни дъждове и градушки има сериозна опасност от разпространение на сиво гниене в лозето. Причинител на това заболяване е гъбата Sclerotinia fuckeliana. Тя презимува като склероции ...
След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...
Чемширът се отглежда с търпение, защото е бавнорастящ, но живее до 700 години. Не е взискателен към почвите - колкото и да са бедни и лишени от влага, но изисква въздушна влага. Среща се както на прип...