Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за да може да се проветрява вътрешността й. Нанизаните пиперки се окачват на открито място на слънце или сянка. Мястото трябва да е проветриво и низата да не се допира до стената или друга повърхност. По същия начин се изсушават и малки чушки, те обаче се нанизват през средата. Широките пиперки се сушат, след като се махнат дръжката и семето, връвта минава съмо през средата. Те се използват за пълнене.
Как да приготвите доматите
Можете да сушите и домати. Избират се добре узрели и червени, средно големи плодове. Измиват се и се нарязват на две или на четири, но без да се отделят докрай, за да останат само разтворени. Нареждат се с разреза нагоре върху плосък съд – тава или дъска, застлани с хартия. Поставят се на слънце и съхнат през целия ден. След като слънцето залезе или се заоблачи, доматите се прибират, за да не се овлажнят от роса или дъжд. На следващия ден отново се изнасят. И така, докато напълно изсъхнат.
Изсушените домати са еластични, в тях не се чувства влага, не се чупят при стискане в шепа и не се залепват на топка. Прибират се в торба от памучна материя и се окачват на проветриво място.
Ако искате да размножите асма или лоза от определен сорт, то използвайте пръчките за директно засаждане или да се снабдете с калеми за присаждане. За предпочитане е да го сторите есента, преди големит...
Зимуващите марули и главести салати презимуват на открито най-добре във фаза розетка с 8-10 листа. При по-ниски температури лехите се покриват с полиетиленови тунели или парникови рамки, за да се уско...
Благоприятният срок за засяването му настъпва през първата половина на април в Южна България, а през втората - и на север от Балкана. По важното указание е температурата на почвата. Тя трябва да се е ...
Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...