Градина » Непознатите краставици

 Непознатите краставици

Наред с обикновените краставици, които всички ние познаваме, съществуват цяла група рядко срещани разновидности. Те биха представлявали интерес за любителите градинари.

Чайот е картофът на мексиканците

Чайот (мексиканска краставица) е многогодишно тревисто растение от сем. Тиквови. Произхожда от Мексико, там се използва така, както у нас картофите. Всички части на растението могат да се ядат - големите, съдържащи нишесте клубени, незрелите плодове с тегло до 1 кг, семената в тях, а също младите филизи и листа.
Размножава се чрез семена и разсад, който се изнася на постоянно място, когато времето и почвата се затоплят достатъчно. Може да се размножава и вегетативно. За тази цел младите филизи се орязват до самия край на кореновата шийка, вкореняват се в пясък в саксийки и после се пресаждат на постоянно място.
Корените през зимата се покриват с оборски тор, дебел пласт слама или други материали.
Най-вкусни са младите плодове, които се прибират през десетина дни. Пържени, те напомнят тиквичките, а в солен и маринован вид - краставиците.

Красива стена прави ангурията

Ангурия (антилска краставица) има дълги 3-4 м пълзящи стъбла, с нарязани листа, наподобяващи на дините. Плодовете са цилиндрични, малки, с дължина около 8 см и диаметър 4 см, със средно тегло 30-50 г, покрити с меки, месести шипчета. По вкус напомнят обикновените краставици. Младите плодове се мариноват.
Ангурията може да се размножава от семена, предварително накиснати във вода със стайна температура. Но най-добре е първо да се произведе разсад в саксийки.
Изискванията и грижите са същите както при краставиците.
Ангурията се отглежда преди всичко за декоративни цели, защото образува красиви шпалири на слънчевите стени и на балконите. Растението цъфти обилно, а плодовете висят на дълги дръжки.

Трихозантата напомня змия

Трихозанта (змийска краставица) е едногодишно виещо се или пълзящо растение с дължина до 5 м, с пздеми листа и бели цветове. Ллодовете са цилиндрични, дебели 4-5 см и дълги 1,5 м. За храна варени се използват незрелите, зелени плодове с дължина до 10-15 см,

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Директно засаждане на лози – как се прави?

Директното засаждане на лози е известно още под името „засаждане на неприсадени вкоренени лози” или „засаждане на лози на собствен корен”. То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Разменяйте местата на зеленчуците

Продължителното отглеждане на едни и същи зеленчукови видове на едно и също място има редица вредни последици. Поради едностранното използване на хранителни вещества почвата бързо обеднява, а от еднот...

Ягоди в оранжерия – защо не!

У нас са правени много експерименти за отглеждане на ягоди в култивационни съоръжения, но още не са малко любителите, които не се страхуват да опитат. Полиетиленовите оранжерии и тунелчета акумулират ...

Начало