Пиперът е взискателна култура. Той е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Оптималната температура за развитието му е 25-30°С. При 0.3 до 0.5°С растенията загиват. Изисква и изобилна слънчева светлина още от момента на поникването на семената до края на вегетацията. За отглеждането на пипер трябва да се избират дълбоки, пропускливи, влагоемни, топли хумусни почви, богати с хранителни вещества в лесно усвоима форма. Реагира отлично на торене с разложен и полуразрложен оборски тор, особено в комбинация с минерални торове.
При отглеждането на пипер няколко години на едно и също място, той бързо „уморява” почвата и добивите остават ниски. Изискванията към почвената и въздушната влага също са много големи. Най-чувствителен е във фаза поникване и интензивно нарастване на плодовете.
Само чрез разсад
Отглеждането на пипер става само чрез разсад в отопляеми и неотопляеми култивационни съоръжения или на студени лехи.
Ранното производство може да се осъществи само в районите, където последните слани са в началото на май. За останалата част от страната се прилага средноранното и късно производство. За средноранното производство разсадът се произвежда в полутопли парници, без да се пикира. Семената се засяват през март, с посевна норма 8-10 г/кв.м. Покриват се с 2-2.5 см торово-почвена смес. Осигурява се обилна светлина, оптимална температура и влага, редовно проветряване и подхранване с минерални торове. Разсадът се засажда на постоянното място от края на април до 20-25 май.
При късното производство разсадът се произвежда в студени лехи, на добре огрявани от слънцето и запазени от студени ветрове места. Засява се през април.
Сади се на редове
Разсаждането е към края на май, но не по-късно от15-20-ти юни. Растенията се слагат в редове с разстояние 60-80 см, а вътре в реда в зависимост от сорта. Едроплодните сортове – ратунди и капии, се засаждат на 20 до 25 см в реда, като се поставят по 2 растения в гнездо, а всички останали сортове на 12-18 см, по 1 растение в гнездо. Разсадът се засажда на дълбочина до първите листа, на 1/3 от дъното на браздата от източната или южната й страна. Тази дейност се извършва през по-хладните часове на деня и се полива за прихващане. Със следващата поливки не се бърза. При засушаване и високи температури и при късното производство се полива след 4-6 дни, когато се засаждат нови растения на мястото на загнилите. До формирането на завръзите поливки се извършват през 12-14 дни. Нуждата от влага нараства с настъпване на плододаването. Извършва се 2 или 3 окопавания, като с първото се прави леко загърляне на растенията и подхранване с амониева селитра - 20-30 кг/дка. След оформяне на първия завръз се извършва последното окопаване и подхранване със същото количество азотен тор.
Ако сте си засадили някоя и друга лозичка, сега е време да се намесите в оформянето на корените им. Нормално върху новозасадените лозички се оформя купчинка от почва. В случай че се образува почвена...
През зимата градината се вижда ясно от край до край. Неволно се набиват на очи типичните грешки. Те не могат да се поправят веднага, но ако се знаят, постепенно ще се избягват през годината. Клон...
Магическият плод (Synsepalum dulcificum) произхожда от Западна Африка. Той представлява вечнозелен храст с височина до 1,5 м, покрит с продълговати тъмно зелени листа, които растат по спирала. Дребнит...
Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и п...