Градина » Защо се прави прищипване на лозите

 Защо се прави прищипване на лозите

Прищипването е мероприятие, с което се цели да се намали изресяването и да се регулира растежът на отделните леторасти. С отнемането на върха се прекратява за известно време растежа на летораста и се отправят повече хрантелни вещества към ресите. В ранна възраст те се развиват за сметка на резервите от главината. В резултат се появява конкуренция между леторастите и ресите за хранителни вещества. Ако върховете не леторастите изразходват по-голяма част от хранителните вещества, настъпва изгладняване на ресите и те започват да се превръщат в мустаци - една от формите на изресяването, наречена източване. Подобна конкуренция може да се появи и през време на цъфтежа, когато става същинското изресяване - опадане на цветните бутони, цветчетата и младите завръзи. След 10-15 дни от прищипания летораст започват да се развиват колтуци, които от началото също растът като паразити, обаче критичният период за оформяне на ресите и достигането им до фазата е преодолян и целта, преследвана от прищипването е постигната.
Прищипването се прилага понякога и за регулиране на растежа на леторастите по плодната пръчка. Установено е, че то спомага за залагане на повече съцветия в пъпките на лозата и получаване на по-висок добив на следващата година. В опитни условия от прищипаните леторасти за една година по-късно се развиват до 55% повече реси от непрещипаните.
Слабо растящи леторасти, слаби лози и леторасти от чепове, които ще се използват през следващата година не се прищипват.
Десертните сортове Болгар, Италия, Шасла и др са склонни към източване. То е по-слабо изразено при винените и асмовидно отглеждани лози. При тях не е наложително прищипването.
Получава се по-добро завръзване и по-сбити гроздове, когато се прищипва 5-6 дни преди цъфтежа. Склонни към изресяване са някои винени сортове, като Червен мискет, Врачансик мискет, Ркацители, Тамянка, Саперави. Родовитостта на сорт Гъмза е много добра, но след прищипване в Лозарския институт в гр. Плевен е получен по-висок добив грозде от 158 до 388 кг/дка. При повечето десертни сортове прищипване през периода на цъфтежа не се препоръчва, за да се избегне образуването на много сбити гроздове, което при тях е нежелателно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Градинска нощенка напада доматите

По плодовете на доматите, отглеждани в оранжерии и на открито, вредят няколко вида нощенки, но най-срещана и с най-голямо значение е градинската нощенка. Разпространена е повсеместно в страната, появя...

Череша и вишна се режат различно

Чрез резитбите може да се оказва съществено влияние върху растежа и плододаването на дръвчетата, а също и да се удължи плододаващият период. Сега е точното време за тези операции, но ефектът ще е поло...

Късните домати заслужват внимание

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...

Как се размножава аронията

Аронията се размножава чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки, присаждане, разделяне на храсти и отводи. В практиката най-често се използва семенното размножаване и вкореняване на зелен...

Начало