Градина » Подгответе почвената смес за парника

 Подгответе почвената смес за парника

Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. При тежка, глинеста почва, прибавете и малко чист речен пясък. Тогава съотношението почва-тор-пясък може да бъде 1:1:1 или 1:2:1. Когато почвата е песъчлива, се лишете от пясъка. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тор в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. Затова ако имате торф, го вложете в парниковата пръст, защото той ще подобри физичните й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за парници е глинесто-песъчливата чимовка. Не вземайте обаче почва от местата, където през последните години са расли зеленчуци, защото можете да внесете зарази на различни болести. За да е фина парникова пръст, отстранете едрите примеси, и пресейте преди да смесите.
Приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците да се държи влажна. По този начин се запазва и размножава почвената микрофлора, която прави хранителните вещества в пръстта достъпни за растенията.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Калеми за присаждане се събират сега

Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...

От прекалена влага салатите заболяват

Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...

Защо и как се пикира разсадът?

С пикирането на разсадите за производството на ранни зеленчукови култури се цели да се създадат условия, за по-бързото им развитие и укрепване и да се получи по-ранна продукция. Така върху по-малка пл...

Младото вино изисква специални грижи

Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...

Начало