Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отстраняват чрез внимателно почистване с кърпа. При почистването им не се употребява вода, особено за гъбите, предназначени за сушене, защото след това бавно съхнат и почерняват при изсъхването. Едрите гъби се сушат отделно от дребните. Пънчетата се отрязват и изсушават отделно от шапките. Шапките се нарязват на парчета по ширината им, а пънчетата – по дължината им с дебелина от 3 до 5 см. Гъбите могат да се наредят за сушене върху тънки дъсчици или на сита от желязна калайдисана мрежа. Суши се на стара печка. При този начин на сушене под тавите се поставят тухли или други подпорни материали, и така процесът се ускорява от горещия въздух, който минава през междините отдолу и отгоре.
При сушене на гъбите във фурна добри резултати се постигат чрез разполагане на гъбите на специални дървени поставки (стойки), прилични на скамейки, обърнати с краката нагоре. Височината на тези стойки, сглобени обикновено от три дъсчици, се определя от размерите на челото на фурната. Върху вътрешната повърхност на стойките се поставят дървени клечки – типли на разстояние около 5-10 см една от друга. Почистените гъби се нанизват на тънки върви, след което низите с гъби се окачват върху краищата на стойките, закрепени от двете страни за типлите. Такова сушене на гъби се препоръчва само при гъби, които са по-млади и с по-дребни размери. Добри резултати се отбелязват и при сушене на гъбите на дървени клечки, заковани на обикновени дъски, дълги около 150 см и широки от 15-20 см. Клечките се заковават в шахматен ред на разстояние от 6 до 8 см една от друга и на същото разстояние от ред до ред. На всяка такава типла могат да бъдат нанизани от две-три до 4 низи от гъби. За да бъде сушенето равномерно, трябва на всички спици да се поставят низи от гъби с приблизително еднаква големина. Ако гъбите не са ясно разграничени по обем, тогава по-големите и по-водни екземпляри се поставят отгоре, под тях такива от средна големина, а най-дребните се разполагат най-отдолу.
Това е стар ябълков сорт от неизвестен произход. Отглежда се в Южна България. Дървото е бързорастящо и достига над среден размер.Има добра пробудимост на пъпките. Цъфти рано, опрашва се от Джонатан, З...
Съществуват доста вариетети на главестото зеле, които са разпространени като зеленчукови култури. Къдравото или савойско зеле е една от тях. То е широко разпространено в страните на Западна и Средна Е...
Ако сте засели бамя в препоръчания за нея срок, тя вече е поникнала. Топлото време я подтиква към бързо развитие, което налага и своевременни грижи. Най-важното е щом развие 2-4 листа да я окопаете. Т...
Напоследък тя не предизвиква безпокойство, но опасността си съществува. Напада всички овощни видове, в т. ч. и лозата. Вредят гъсениците, като изгризват пъпките и листата. Бялата овощна пеперуда (Ap...