Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В тази фаза на зрелост обвивните люспи се запазват здрави при изваждането. С прибирането не бива да се закъснява и да се чака лъжливите стъбла да паднат на земята и да изсъхнат листата. Обвивните кожести люспи на зимния чесън са по-тънки и по-слаби от тези при летния чесън. При влажно време те бързо изгниват и луковиците се оголват. Впоследствие бързо се нарушава качеството им и трудно се съхраняват. За това през юни вече не се полива. Изваждането трябва да започне когато 50-60% от долните листа са пожълтели, което показва, че луковиците са напълно оформени.
На малки площи, когато почвата е по-влажна изваждането е ръчно чрез изскубване, а при сухо време чрез подкопаване с мотика. Извадените растения се почистват от пръстта и се нареждат на редове на сухо и открито място, така че да се покрият луковиците с листата. При тези условия, водата от обвивните люспи се изпарява за 5-6 дена и те остават здрави и плътно прилепнали към луковиците. Слез изсушаването им коренчетата се изрязват, а лъжливото стъбло се премахвана на около 3 см над шийката. Когато ще се правят сплитове, не се изчаква напълно изсъхване на стъблата и листата, а се сплитат и се оставят да висят под навес на слънчево и проветриво място.
Най-важното предимство на соята пред другите зърнени бобови култури се състои в богатото й съдържание на белтъчини и мазнини. В състава й влизат 8 от незаменимите за живота на човека и животните амино...
Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...
Качеството на ягодовите плодове зависи от степента на узряването им при брането. При пълна зрелост те са силно обагрени и имат добър външен вид и вкус. Времето за беритба зависи от предназначението на...
Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...