Градина » Време е за размножаване на касиса

 Време е за размножаване на касиса

Ако искате да размножите касиса, пък и другите разновидности и сортове френско грозде, имайте предвид, че краят на листопада е най-добрият момент, а най-сполучливият начин е вкореняването на резници.
Резниците се приготвят от силно развити и не по-тънки от 5-6 мм издънки на касисовия храст. Обикновено се избират тези издънки, които и без това трябва да се премахват, защото сгъстяват храста. От една такава пръчка може да се получат 2-3 резника, дълги 18-20 сантиметра. При направата им се съблюдава горният отрез да е на около сантиметър над пъпка.
Така подготвените резници се засаждат в предварително обработената дълбоко почва. В леките почви се забождат вертикално, а в по-тежките – под известен наклон. Дълбочината на засаждането е до втората пъпка, която остава на почвената повърхност. Заложените за вкореняване резници се поливат.
Не разчитайте на един-два резника. Заложете повечко, защото процентът на вкореняване не е висок. Ако изпуснете момента и силно влошаване на времето не ви позволи да вкоренявате резниците през есента, съхранете ги до пролетта. Това може да направите, като ги навържете на снопчета и ги заровите в основата им във влажен пясък. Подходящото място за съхранение е хладна изба. Може да се съхранят и на открито в трап на отцедливо място, затрупани с пръст. Съхранените резници ще засадите за вкореняване в края на зимата, не по-късно от последните дни на март.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засаждайте вече петуниите

Петунията е сред любимите балконски цветя. Любимец е на слънцето, затова се настанява на южна тераса. Добре расте на открити слънчеви места. Едроцветните петунии са по-топлолюбиви, отколкото дребноцве...

Ягодите не могат без августовски грижи

Ако сте използвали насаждението си вече 3-4 години, най-добре е да го изкорените и да подготвите мястото за други култури. През септември създайте нова леха с ягоди. Най-добре е да правите това всяка ...

Смрадликата може да украси терасата ви

Смрадликата (Cotinus) от сорта Young Lady през цялото лято се украсява с разкошните си розово-червени съцветия. През есента на нейните клонки се появяват декоративни плодчета. Тя може да бъде добра ко...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало