И след беритбата ягодите имат нужда от хранителни вещества. По това време се образуват нови листа и ластуни и се залагат плодните пъпки за следващата година. Затова се препоръчва да се подхранват еднократно с азотни торове. Може да се използват амониева селитра и карбамид. Достатъчни са 15-25 г на квадратен метър. За да има по-голям ефект от действието им, трябва да се внасят във влажна почва. Важно е, когато се разхвърлят, да няма капки вода по растения, защото азотните торове могат да причиняват изгаряния наистата.
Много добри резултати ще получите, ако подхранвате с торова течност или шербет от много добре угнил оборски, овчи или птичи тор.
В случай на засушаване през лятото, трябва да се полее веднъж, необходими са от 15 до 40 л вода на квадратен метър. Не е добре да поливатете със студена вода, по-добре да е от резервоари, където се е стоплила от слънцето.
Честите окопавания също може да изпълняват ролята на сухи "поливки". В редовете се разрохква плитко до 4-5 см, а в междуредията - до 8-10 см. Обикновето се правят две окопавания - през август и през септември-октомври. Но може да се наложи эще едно, съчетано с плевене.
Ако сте засадили ягоди върху черен полиетилен, в първата година се премахват поникналите в отворите плевели. Окопават се само свободните ивици (пътеките) или най-често се изтесват плевелите в тях. Може да се използват и хербициди.
Ластуните не са необходими
Ластуните силно изтощават ягодовите растения, югато достигнат дължина около 15 см, трябва да е премахват. При младите растения се изрязват с ножица. Иначе ще станат големи рани, през оито могат да проникнат паразити. Ластуни се ютавят само през първата година, близо до празни честа, за да се попълнят с нови растения-розетки.
Фрезията е красивоцъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виоле...
Как да си направя вино от малкото грозде от асмата? – пита Г. Мирчева Най-важните условия в направата на виното са захарното съдържание на гроздето и хигиената. Не очаквайте да получите вино за п...
Повечето сортове къпини понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени вреди. Често причината за уврежданията не е ниската температура, а вятърът, които изсушава корат...
Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...