Градина » Лози с женски цветове се опрашват изкуствено

 Лози с женски цветове се опрашват изкуствено

Има десертни сортове с едри зърна, добри вкусови качества, големи и красиви гроздове, но устройството на цветовете им е непълно.
Прашецът е стерилен и не могат да се оплождат. На сортовете лози с женско устройство на цветовете като Чауш, Червен пармак, Черна разакия, Фоча, Червена лисича опашка и други се извършва изкуствено опрашване. За да се получи оплождане е необходимо да се опрашат с чужд жизнен прашец. Затова по време на масовия цъфтеж се вземат цъфтящи реси от сортовете опрашител - дивачки, Памид, Димят, Мискет и други и се изтръскват върху цъфналите реси на сортовете с женски цветове. Може да използвате и други средства - вълнени ръкавици, пухкави мехчета и други. С тях се минава по ресите опрашители и се изтръскват върху другите реси. Това в условията на дворните лози се извършва ръчно.
При по-големи насаждения е желателно при засаждане на лозето да се засаждат и сортове опрашители. На 2 реда сортове с женски цветове се засажда един ред от сорта опрашител. Изискването е обаче да цъфтят едновременно. При асмовидното отглеждане на такива сортове в дворовете до тях се засаждат и лози опрашители.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Запознайте се с ягодовия спанак

Ягодовият спанак е сравнително нова култура, но вече има много почитатели. Представлява разклонено храстче, високо до 60 см, с десетина разклонения. В пазвите на листата на всеки клон се появяват окол...

Бито мляко срещу краставичната мозайка

Обикновенната краставична мозайка е вирусна болест, която напада растенията във всяка възраст. Признаците се появяват по младите листа, те са по дребни, грапави, мозаечно прошарени, завити по перифери...

Хлорозата в лозето не е безобидна

Причина за това заболяване не са бактерии, гъбички или вируси, а недостиг на желязо в почвата. Желязо може да има и в излишък, но да не е в усвоима форма. Това най-често се случва във варовитите почви...

Не закъснявайте с прибирането на ябълките

Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...

Начало