Градина » Не забравяйте Карастоянката

 Не забравяйте Карастоянката

Различни съвременни ябълкови сортове се „кипрят” по пазарните сергии и купувачите ги приемат радушно. Но мнозина с тъга си спомнят и за отглежданите в недалечното минало, които носят аромата на детството. Модни увлечения ги изхвърлиха от промишлените овощни градини, макар че доста от тях имат качества, достойни за уважение. Сред тях е и сортът Карастоянка. Почти изчезнал от седемдесетте години на миналия век, той бе отново оценен и райониран преди двадесетина години. Похвално! Само дето занемареното ни промишлено производство на плодове не е в състояние да го възприеме. Затова пък любителят няма ограничения, още повече, че посадъчен материал не липсва.
Сортът Карастоянка носи името на Теню Карастоянов, който в средата на 19-и век донесъл калем от Одринско и го присадил на ябълково дърво в двора си в с. Крън, Казанлъшко. Други стопани вземали калеми от неговото дърво и така разпространили сорта, давайки и името му.
Плодовете на този сорт са средно едри до едри. Кожицата им е гладка, плътна, лъскава, жълтозеленикава до бледожълта с интензивна матова червенина. Карастоянка се числи в групата на сортовете с червени плодове. Плодовото месо е бяло, често с червеникави нишки под кожицата на силно обагрените плодове. То е плътно, сочно, крехко, слабо кисело, почти без аромат.
Едно от най-ценните качества на сорта е трайността на плодовете. Те узряват към края на септември и в началото на октомври, стават годни за консумация през ноември и се съхраняват при обикновени условия до края на март.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Мана тормози зелките

Маната е широко разпространена болест по зелевите култури. При много влажно време и при не особено високи температури тя може да нанесе значителни вреди на зелевите растения. Причинява се от гъбата On...

В южните райони баклата се сее преди зимата

Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано н...

Полейте черешата след като я засадите

Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесен...

Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главн...

Начало