Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в каците, преди да падне сняг.
Зелето се причислява към студоустойчивите култури. Оптималната температура за развитието му е 16-18 градуса. Готовите за прибиране зелки понасят студ до минус 5 – минус 8 градуса. Горещините над 28-30 градуса, които у нас са чести, както и ниската влажност на въздуха, влияят неблагоприятно върху развитието и качеството на зелките. Те са най-претенциозни към почвената и въздушна влажност по време на завиването. Главестото зеле изисква плодородни, добре аерирани, влагоемни, средно тежки почви с неутрална реакция. Има повишена взискателност към азота, калия и калция в почвата.
Добрият разсад има 5-6 листа
Ако в края на януари до 10 февруари сте засели семената за разсада, той е вече годов за ранното полско производство. От 25 март до 5 април, когато почвената температура на дълбочина 10-12 см е над 7-8 градуса, можете да засаждате. Качественият разсад трябва да е млад – на 35-40 дни, с 5-6 същински листа, със здрав вегетационен връх, дебело стъбло, къси междувъзлия и здрави корени.
Преди разсаждането се съкращават дългите коренчета и се отрязва част от листата, за да се намали изпарението и завяхването. Така растенията ще се прихванат по-добре.
Стръкчетата да са на 40 см едно от друго.
За ранното зеле почвата се набраздява на разстояние 50-60 см, а растенията се засаждат на 40 см едно от друго в реда. Първото окопаване е около една седмица, след като стръковете са се вкоренили. Ако има изгубени, попълнете местата им. Подхранва се с минерални торове, но добре влияе „шербетуването” с пресен оборски тор. При второто окопаване растенията се загърлят – така ще пуснат допълнителни корени.
Западната туя (Thuja occidentali) може да се размножава по семенен начин и чрез зелени резници. Семената на западната туя са плоски и заобиколени с тесни крилца. Когато светлокафявите шишарки прови...
Индришето е многогодишно полухрастовидно растение, което на височина достига до 1,5 м. Стъблата са нежни, разклоняващи се, леко разкривени. Общият овал на листата е сърцевиден, но петурата им е силно ...
Сигурно сте чували този съвет от времето на нашите баби и прабаби. Цветето, за да расте добре, трябва да е крадено. Вярно, че те в никакъв случай не са имали предвид криминално деяние, просто магазини...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....