Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно се е покачила до 13-14°С и не се очакват слани. Най-често такива условия, за районите на Северна България възникват след 20-ти април, а за Южна България с около седмица по-рано.
Краставиците имат високи изисквания и към почвата. За предпочитане са дълбоките, рохкави, топли, влагоемни и богати на органични вещества почви. Добри предшественици са добре торените култури, които оставят почвата рохкава и богата. Такива са картофите, фасулът, грахът, зелето, доматите и др. Не трябва да се отглеждат след култури от семейство Тиквови.
Избраната парцелка се подготвя през есента – изорава се дълбоко и се подхранва с оборски тор. Преди сеитбата почвата леко се прекопава, за да се натрошат едрите буци, оформят се лехите и поливните вади и се внасят по 2 кг суперфосфат и 1 кг калиев тор на 100 кв.м. площ.
За дългоплодните и средноплодни сортове площта се оформя на ниски лехи с ширина 1-1,2 м. В средата през 60 см се разпределят по един ред гнезда. Във всяко от тях се насипва по 1-2 лопати угнил оборски тор. Половината от това количество се смесва с почвата, а останалата се използва за покриване на засятото вече гнездо. В него се поставят по 5-6 семена, през 4-5 см, на дълбочина 3-4 см.
След поникването, когато се образува първият същински лист се прави първото прореждане, съчетано с разрохкване и загърляне на растенията с влажна почва. След около 15-20 дни, когато се образуват 2-3 листа, се прави окончателно прореждане, с което се оставят по 2 растения в гнездо. При средноплодните сортове краставици, добри резултати се получават при схема на засаждане 90 Х 20-30 см, а след прореждането се оставя по едно растение в гнездо.
Дребноплодните сортове краставици най-често се отглеждат на телени конструкции. За тази цел семената се засяват в редове през 90-100 см и 6-7 см в реда. Сее се във влажна почва, на дълбочина не повече от 4 см. След поникването се прави прореждане по същия начин, като растенията се оставят на окончателни разстояния през 25-30 см едно от друго в реда. Наскоро след поникването се оформя телената конструкция. В редовете се забиват колове през 2-3 м, с височина до 2-2,5 м. За тях се прихващат 3 реда тел, като първият е на 10-15 см от почвената повърхност, а следващите през около 70-80 см. Над всяко растение се опъва сезал – от първия тел се прехвърля през втория и се връзва за третия. С израстването на растенията, всяко от тях се увива около сезала и по този начин пространството в междуредията остава свободно.
В края на юли или началото на август, ако забележите, че лехата, в която отглеждате арпаджик, започва да жълтее, не се страхувайте, че е нападнат от болест. Това показва, че вегетацията на арпаджика ...
Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, гра...
Качеството на ракията много зависи от материала, който се използва, от изваряването и съхранението. При дестилацията в казана не трябва да се поставят съвсем сухи гроздови джибри или плодови каши, п...
Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...