Лозовият материал е основа за производството на качествено грозде. За да сте сигурни в автентичността и качеството на лозите, трябва да купувате от производител, който е регистриран в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Лозите трябва да са на снопчета по 25, да са пломбирани от съответния контролен орган и да имат етикет, върху който е изписан официалният сертифициращ орган. Там трябва да присъства и номерът на партидата, видът, сортът, категорията, количеството, броят и държавата производител. В зависимост от категорията на лозовия посадъчен материал, етикетите на всяка една категория е с различен цвят. За предбазовият материал той е бял с диагонална виолетова ивица, за базовият той е бял, за сертифицирания е син, а когато е тъмножълт, означава, че той е стандартен. Качественият за засаждане материал трябва да има дължина на стъблото от 28 до 34 см, а едногодишният зрял летораст, когато е един, трябва да е с дължина не по-малка от 15 см, а когато са два, не по-малко от 12 см. В основата си лозите трябва да имат най-малко 3 добре развити корена с дължина на здравата част не по-малко от 7 см. За присадените вкоренени лози е много важно да имат здрава кръгова спойка. При огъване на мястото на срастването не трябва да се чупят или да се появяват пукнатини. Гледайте присадникът и подложката да бъдат здрави, без наранявания, без тъмни петна под кората и туморчета. Здравите пъпки се виждат като зелени конусчета. Ако са кафяви или черни, пъпките са повредени. При обелване на кората ликовата тъкан трябва да е свежо зелена. Хубавите корени са млечнобели и влажни, а ако са кафеникави, то те са повредени.
Интересни биха изглеждали терасата или балконът, ако между разноцветните багри на цветята се мъдрят тъмновиолетовите плодове на патладжана. И защо да не си позволите да си отгледате поне един храст от...
През този период на годината се сее разсадът за основните зеленчукови култури. Някои стопани вече са заредили парниците. Преди основната култура обаче поникват плевелите. Поради това, че поникването и...
Болести Много опасна и често срещана болест е брашнестата мана. Напада розите отглеждани на открито или при оранжерийни условия. Причинява се от гъбата Sphaerotheca pannosa. Болестта се развива ...
Едва ли има някой у нас, който не е свивал дрянови клончета за суровачка. Ценни са и дървесината, и плодовете на това растение. От дренките се правят вкусни компоти, сокове, конфитюри, желета. Освен...