Различният механичен и хумусен състав на почвата благоприятстват натрупването на разнообразни вещества в гроздето. Затова ако имате чакълеста почва, не се отчайвайте. Световната практика показва, че от лозя на почви, които съдържат едрозърнест пясък и чакъл, се получават едни от няй-хубавите вина. Така например, обрастите Токай-Унгария и Шампания- Франция са прочути със своите реномирани вина. Почвите в тези области съдържат до 60-80% чакъл и каменисти частици. Чакълът дренира почвата, пропуска дъждовната вода, но пречи и на силното й изпарение. През деня той се нагрява, а през нощта отделя част от погълнатата топлина и по този начин затопля приземния въздух. Освен това той отразява и част от слънчевите лъчи. Подходящо е за тези почви да се засаждат сортовете Италиански ризлинг, Рейнски ризлинг, Совиньон блан, Алиготе, Шардоне и др.
Най-подходящи за отглеждане на лозя за производство на хубави бели вина са почвите с лек механичен състав – глинесто-песъчливи и песъчливи, с ниско съдържание на хумус, разположени по речните тераси и крайбрежни склонове. По отношение на почвите се предпочитат по-светлите. Това са алувиално-делувиалните и някои канелени, каквито има в района на Варна, Поморие, Бургас, Карнобат, Карлово, Пазарджик и др. На тези почви би трябвало да се засаждат сортовете Юни блан, Мискет отонел, Мискет червен, Траминер ротер, Врачански мискет, Димят, Кокорко, Тамянка, Ркацители.
Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-...
Много ягодоплодни растения виреят добре в районите над 800 м н.в. От ягодовите сортове може да се отглеждат Кембридж Форит, Редгаунтлед, Покахонтас, Зенга Зенгана, Горела, Белруби и Биляна. Много силн...
Ако пак е паднал дъжд, веднага след него напръскайтe зеленчуците срещу мани, алтернария, сиво гниене със системни препарати. Те проникват в растенията и се придвижват със соковете им в низходяща и въз...
Често направени по всички правила консерви, след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът – стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изме...