Градина » Резитба на нискостъблени ябълки

 Резитба на нискостъблени ябълки

С внедряването на слабо растящите подложки се откриха възможности за създаване на гъсти, високоинтензивни ябълкови насаждения. Разстоянията на засаждане при тях са около 1,5-2 м в реда и 4-5 м между редовете. По такъв начин броят на растенията в единица площ се увеличи многократно и въпреки по-ниският добив от едно дърво общия добив значително се увеличава. Друго предимство на тези насаждения е, че плододаването настъпва още към 2-рата 3-тата година след засаждането.
Дърветата присадени на тези подложки се формират с ниско стъбло (40-60 см), а цялата височина на растението е около 2,5-3 м. Това дава възможност за много по-ефективно провеждане на мероприятията относно резитбите, пръскането и особено беритбата на плодовете.

Короната е вретеновидна

Резитбата за формиране на короната и за плододаване при тези дървета се характеризира с някои съществени особености. При тях се формира вретеновидна корона, която има един добре развит централен клон. В основната му част се формират 4-5 по-силни полускелетни клони, а по-нагоре с къса обрастваща дървесина, размерите на които постепенно намаляват към върха. Новозасадените дръвчета при тези подложки в повечето случаи не се съкращават, а короната постепенно се изгражда през следващите няколко години. Резитбите през периода на формирането са много слаби, като се премахват само клонките върху стъблото, някои по-силни конкуренти на водача и се избират негови продължители, които не трябва да бъдат много силни клонки. На минималните резитби и слабата подложка се дължи ранното встъпване в плододаване. След като затихне растежът и настъпи по-редовно плододаване се извършва една по-силна резитба за прореждане и съкращаване. В основната част се премахват по-слабите и увиснали клонки, а останалите полускелетни клони се съкращават на 1/2 от междуредовото разстояние. Водачът се съкращава над някоя по-слаба и наведена клонка и с това се определя височината на короната.

Резитба се прави всяка година

Слабата подложка и по-силното плододаване налагат по-нататък всяка година да се извършват резитби за просветляване и подмладяване на обрастваща та дървесина. Без такава резитба клонките бързо застаряват, отрупват се с много плодни пъпки и плодовете остават дребни и некачествени. При тези резитби конкретно се преценява състоянието на всяка клонка и на короната като цяло и се преценява дали да се съкращава или да се премахва. По такъв начин се стимулира растежът, удължава се живота и се получават по-качествени добиви. Положителни резултати от тези резитби могат да се получат при условие, че за дръвчетата се полагат по-големи грижи. Слабите подложки имат плитко разположена и недобре развита коренова система. Това налага редовни поливки при нужда, торене и обработка на почвата, която не трябва да бъде много дълбоко и особено в близаст до растенията.

Кога е времето

Най-подходящият срок за резитбите на овощните дървета е от края на зимата до началото на пролетта. Резитбата трябва да приключи преди началото на сокдвижението и набъбването на пъпките. Резитба може да се проведе и през есента, след листопада, но тя се отнася предимно за по-старите дървета и в районите където не падат много ниски температури.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Мога ли да отгледам лобелия от семена?

През пролетта си купих разсад от лобелия и отгледах чудесни високи 15-20 см растения. Ако имам повече, бих могла да ги използвам като бордюри край групи от по-високи цветя и мисля, че ще се получи нещ...

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при...

Как да съхраняваме семената

Съдът, в който се насипват зеленчуковите семена, се запълва не повече от две трети от обема. На етикет се отбелязва културата и сортът, годината на производството им и кълняемостта им. За да понижите ...

Студоустойчивост на овощните растения

Измръзванията на овощните растения през зимата и особено в началото на пролетта са доста често явление. Това се отразява чувствително на реколтата, а в някои случаи може и напълно да я похабява. Измр...

Начало