Ако гроздето от някоя главина ви харесва, не е нужно да обикаляте пазара. Сега, напролет, се изрязват пръчки до основата или над 2-3 пъпки към лозата. От тях се приготвят резници. Те трябва да са дълги около 40 см. В основата и на върха им да има по една пъпка.
Мястото, където ще ги засадим, се подготвя предварително. Изкопава се дупка с размери 40х40 и дълбочина 50-60 см. На дъното се насипват 2-3 лопати прегорял оборски тор. Разбърква се добре с рохкава пръст. Полива се. Дупката се напълва и почвата се уплътнява. Резниците, които сте приготвили за вкореняване, накисвате до половината в чиста вода в продължение на 6-7 часа или за едно денонощие. След това резниците се изваждат от водата и на всеки резник се изрязват пъпките, с изключение на най-горната. От долната страна – отрезът на пръчката се прави до самия възел. От така приготвените резници 4-5 се набучват в приготвената дупка. Желателно е да бъдат на еднаква височина. След това се запълва и притъпква с рохкава почва. Извършвате леко поливане. Стърчащата част на повърхността на почвата лего се загърля, но върховете им не се заравят. Често се поливат и почвата се поддръжа рохкава.
В момента може да си направите разсад за китайско зеле. Семената се засяват през март в кофички от кисело мляко или пластмасови саксийки. Разсаждането на открито става през април. Може да отгледате з...
Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...
Често рано цъфтящите овошки страдат от повратни мразове. Понякога времето за няколко дни рано напролет се затопля, това веднага подлъгва дръвчетата и пъпките са готови за разцъфнат. Последвалото засту...
В южните райони на страната ни най-доброто време да засадите доматите в полиетиленови оранжерии е второто и третото десетдневие на март, а за северните - десетина дни по-късно. Важно е температурата н...