Гамозначната нощенка е не много голяма пеперуда (при разперени криле е 4-5 см), доста красива (тъмнокафяви или сивокафяви предни криле с фигурка подобна на гръцката буква гама, откъдето идва и името й) и на пръв поглед съвсем безобидна. Храни се с нектара на различни диви и градински цветя, без да им нанася вреда, дори в известен смисъл е полезна, защото подпомага опрашването. Но женската снася от 500 до кажи-речи 1500 яйца, от които се излюпват гъсеници, а те са ненаситни унищожители на листа и нежни стъбла. Нападат десетки видове растения, но особено чести са по цвеклото и люцерната, а от украсните растения много вкусни очевидно са им хризантемите и герберите.
Гъсениците нарастват на няколко пъти и достигат до 4-5 см дължина. Цветът им е променлив, но обикновено е зеленикав до жълтозеленикав, а главата е кафявозелена с кръгли по-тъмни петна. По това можете да ги познаете, но през деня те се крият под бучките пръст, а през нощта изпълзяват по стъбата и нагризват цветовете, цветните пъпки и листата на хризантемите, герберите и на още други градински цветя
Този неприятел развива годишно три пълни поколения и още едно частично. Зимува като гъсеница от различни възрасти и какавида под растителните остатъци.
Ако забележите единични гъсеници на гамозначната нощенка по вашите цветя, най-сигурният начин да се справите с тях е физическото им унищожаване. Много важен момент от борбата е почистването на градината от растителните остатъци и тяхното изгаряне или затрупване в компоста. Когато се налага пръскане с химически препарати, може да използвате вазтак 100 ЕК.
За ранно производство на готварски тиквички трябва да подготвите култивационните съоръжения. Този начин на отглеждане е широко разпространен в България. Това позволява да се удължи периодът на консума...
Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...
След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...
Това е силно вредносна болест по лозата. Проявява се като брадавици или буци с различна големина по всички органи на лозата. Те се образуват от разрастване на болната тъкан. Туморите могат да са едини...