Градина » От затлъстели домати не чакайте реколта

 От затлъстели домати не чакайте реколта

Гледате доматеното растение нараства бързо, хабитусът му е мощен, стъблата са дебели. Листата му са тъмнозелени, едри, сочни, на върха му обаче са постоянно завити. Опитните градинари никак не се радват от тоя иначе добър външен вид. Казват, че растението е "затлъстяло". От него не бива да се очаква реколта, защото всичките му сили отиват във вегетативната маса, в зелените части.
При такива домати обикновено се образува много слабо съцветие с малко на брой цветове. До това състояние го е довело прекомерното поливане, внасянето на големи дози азотни и органични торове и слабото осветление.

Какво да се прави?

Такива растения може да се поправят с малки усилия. Спрете за десетина дни поливките, температурата в оранжерията да се поддържа през деня около 25-26 градуса, а през нощта - до 22-24 градуса. Нужно е също да се се проведе правилно опрашване на цветовете - между 11 и 13 часа при топло и сухо време с ръка се разтърсват съцветията. За да се забави растежът, се прави кореново подхранване със суперфосфат (на 10 л вода 3 с. л. тор). По 1 л е достатъчен на всяко растение.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как се правят суперрани тиквички

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената се зас...

Как се размножава азалията

Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...

Познавате ли сините картофи?

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...

Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...

Начало