Пръснатите по полето семена често се превръщат в храна за птици и мишки, а понякога и загниват. Съществува един метод, който позволява да се предпазят посевите, без да се прилагат каквито и да било химически средства.
Семената се разполагат върху широка тава за печене или в плоска кошница и се разбъркват с кръгообразни движения. Отгоре семената се напудрят със ситно смляна глина и от време навреме се пръскат с вода. По този начин около всяко семе се образува малка глинена капсула с диаметър около 1-1,2 см.
Има и друг начин за приготвяне на предпазни капсули. Накиснатите във вода в продължение на няколко часа семена се смесват с влажна глина, омесвана с ръце и крака. След това сместа се прекарва през сито с подходящ размер на отворите, за да се получат дребни парченца. Те се сушат в течение на един или два дни, докато станат удобни за оформяне с ръце във вид на капсули. В идеалния случай във всяка капсула трябва да има по едно семе.
За един ден може да се приготвят достатъчно капсули, за да се засеят 1-2 хектара.
Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за ...
За ранно полско производство на марули и главести салати, семената се засяват в полутопли парници обикновено в началото на февруари, до към 10-ти за марулята и до 15-ти за главестата салата. Засяванет...
От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...
Тревните семена може да бъдат засети в различно време през годината и колкото и странно да изглежда, неблагоприятният момент е краткият период на зимните студове. Нищо не пречи и през лятото да се зас...