Продукти: (за 4 порции)
• 500 г зеле
• 300 г моркови
• 1 к.ч. ориз
• 1 яйце
• 1 парче целина
• 40 г краве масло
• 1 к.ч. течна сметана
• 2 с.л. брашно
• 1 ч.ч. зеленчуков бульон
• сол
Начин на приготвяне:
Отделяме зелевите листа от кочана и ги варим в подсолена вода, докато омекнат. После ги отцеждаме, като внимаваме да останат цели. Нарязваме морковите на ситно и ги задушаваме в 2-3 с.л. бульон и 2-3 с.л. сметана.
Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и го смесваме с морковите, маслото и разбитото яйце. Подправяме с наситнен магданоз и разбъркваме. Разпределяме сместа върху зелевите листа и завиваме сармички, които нареждаме в намаслена тавичка.
Приготвяме сос от брашното и останалите бульон и сметана. Заливаме сармите с този сос и печем в умерено загрята фурна.
Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа пр...
Използва се продълговат ориз, който се почиства и 1 препълнена ч.ч. от него се употребява за 1 ден. Измива се в 7 води, после за няколко часа се накисва. Сварява се по традиционния начин, не се използ...
Йодът участва в обмяната на веществата и помага на щитовидната жлеза в синтеза на два хормона – трийодтиронин и тироксин. Те играят значителна роля във всички органи и тъкани. Толкова са важни, че няк...
Артритът е една от най-древните болести, известни на човечеството. Учените смятат, че от него са боледували даже динозаврите. Първият сигнал на задаващия се артрит са болките в ставите, подутините и п...