При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит.
Целта е умерено и щадящо стомашно-чревния тракт хранене при запазване на неговата пълноценност.
Препоръчвани храни
• Пшеничен хляб, изпечен предишния ден и бисквити.
• Супи от претрити зеленчуци в морковена и картофена отвара; млечни супи от добре разварени зърнени изделия; юфка с претрити зеленчуци; супи-пюрета.
• Мляко; извара; сметана; подквасено мляко.
• Яйца (ровко сварени), омлет на пара.
• Сварени и претрити картофи; моркови; цветно зеле; непретрити ранни тикви и тиквички; узрели некисели домати.
• Салати от варени зеленчуци; месо; риба; пастет от черен дроб; непикантни и немазни варени колбаси.
• Претрити, варени или печени – всички видове сладки плодове; кисели, мусове, желета; компоти.
• Млечни сосове (без пасиране на брашното) с добавяне на краве масло.
• Разрешени са копър, магданоз, ванилия и канела при подправянето на ястията.
• Слаб чай; чай с мляко; слабо какао и кафе с мляко; сладки плодови сокове; отвара от шипки.
• Несолено краве масло и рафинирани растителни масла в ястията.
• Сол – по 10-12 г дневно.
От менюто се изключват
• Ръжен и всякакъв вид пресен хляб.
• Месни, рибни и гъбени бульони и сосове; супи на основата на силни зеленчукови отвари; борш; таратор.
• Тлъсти видове меса: патици, гъски; солена и веяна риба; вътрешности.
• Фасул; грах; белоглавесто зеле; ряпа; спанак; лук; краставици; солени и мариновани зеленчуци и приготвени с тях туршии; гъби; всички пикантни и солени закуски; консерви.
• Кисели плодове и зеленчуци.
• Шоколад.
• Доматени сосове; хрян; горчица; пипер.
• Черно кафе; газирани напитки.
Кулинарна обработка
Храната се приготвя варена, но не претрита. Плодовете и зеленчуците също се поднасят непретрити.
Изключват се много горещи и много студени ястия.
Режим на хранене: 5 пъти дневно.
Подправката ще ви помогне в случай,че сте се порязали, а нямате подръка аптечка. Промийте раната с чиста вода (нека все пак да бъде минерална, а не от чешмата), посипете я с черен пипер и притиснете. ...
От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...
Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...
Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...