1. Позволява да запазите строен силуета си
Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за правилното разпределение на хранителните вещества в организма през целия ден и засища бързо.
2. Богата е на витамин С
Зеленчуковата супа снабдява организма с витамин С и каротеноиди (антиоксидантни витамини), които засилват имунната защита и намаляват риска от ракови и сърдечносъдови заболявания. Освен това те улесняват усвояването на желязото от организма. Богати на каротеноиди са морковите, тиквичките, доматите, а на витамин С - зелето и картофите. Важно условие е зеленчуците да не се белят.
3. Снабдява организма с витамин В9
Т. нар. фолиева киселина е особено необходима на бременните и жените, които искат да забременеят. Недостигът й увеличава рисковете от малфор-мации на плода. Витамин В9 участва и в образуването на червените кръвни телца, бори се с анемията, Богати на него са спанакът, зелето, магданозът,
4. Съдържа калций...
Калций има в прясното мляко или сметаната, които се добавят към някои видове супи, а също така и в спанака и броколито,
5. ... и желязо
Пресните (с наситенозелени листа) и сушени зеленчуци в супата са солиден източник на желязо,
6. Лесно се храносмила
За хората с чувствителни стомаси, чиято лигавица се дразни от сурови зеленчуци и плодове, супата е най-добрият начин да снабдят организма си с полезни за него хранителни вещества,
Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...
Ако и това лято не сте се доближили до мечтаната идеална фигура, не се отчайвайте. Диетолозите твърдят, че най-лесно и трайно се отслабва през преходните сезони - пролетта и есента. Дали ще ядете по м...
Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...
Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...