В народната медицина най-често се използват препарати от жълтия нарцис, оказващи бактерицидно и отхрачващо действие. Препаратите от белия нарцис може да се прилагат само външно.
При силна кашлица, бронхит, коклюш:
Залейте 1 с. л. наситнени сухи листа и цветове с 1/2 ч.ч. водка. Оставете да престои 1 седмица на тъмно място и прецедете. Приемайте по 4-8 капки от настойката, разтворени в ракиена чаша с вода, 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 3-4 дена.
При мастит, абцес, циреи:
Настържете една луковица на ситното ренде и я смесете с гъста оризова каша в съотношение 1:1. Направете превръзка на проблемното място, като я сменяте 2-3 пъти на ден.
При ставен ревматизъм, радикулит, хемороиди:
Настържете на ситното ренде 1 луковица и я смесете със зехтин в пропорция 1:5. Оставете сместа да престои 1-2 дена и втривайте в проблемните места вечер преди сън. Всеки ден налагайте за 1-2 часа хемороидите с напоена в същата смес марля.
При конюнктивит:
Една изсушена и почистена от люспите луковица смелете на прах. Залейте с 1/2 ч.ч. прясно мляко и варете на слаб огън 3-5 минути. Оставете да престои 1 час, прецедете и два-три пъти на ден правете компреси на възпалените клепачи.
Внимание! Всички части на растението са отровни, затова спазвайте точно дозировката при вътрешен прием.
Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...
1. Позволява да запазите строен силуета си Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за п...
Златният мустак (Callisia fragrans) е сред растенията, добили голяма популярност с лечебните си качества. Препаратите, приготвени от него, потискат патогенната флора в храносмилателния тракт, облекчав...
Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...