В народната медицина най-често се използват препарати от жълтия нарцис, оказващи бактерицидно и отхрачващо действие. Препаратите от белия нарцис може да се прилагат само външно.
При силна кашлица, бронхит, коклюш:
Залейте 1 с. л. наситнени сухи листа и цветове с 1/2 ч.ч. водка. Оставете да престои 1 седмица на тъмно място и прецедете. Приемайте по 4-8 капки от настойката, разтворени в ракиена чаша с вода, 3-4 пъти на ден. Лечението продължава 3-4 дена.
При мастит, абцес, циреи:
Настържете една луковица на ситното ренде и я смесете с гъста оризова каша в съотношение 1:1. Направете превръзка на проблемното място, като я сменяте 2-3 пъти на ден.
При ставен ревматизъм, радикулит, хемороиди:
Настържете на ситното ренде 1 луковица и я смесете със зехтин в пропорция 1:5. Оставете сместа да престои 1-2 дена и втривайте в проблемните места вечер преди сън. Всеки ден налагайте за 1-2 часа хемороидите с напоена в същата смес марля.
При конюнктивит:
Една изсушена и почистена от люспите луковица смелете на прах. Залейте с 1/2 ч.ч. прясно мляко и варете на слаб огън 3-5 минути. Оставете да престои 1 час, прецедете и два-три пъти на ден правете компреси на възпалените клепачи.
Внимание! Всички части на растението са отровни, затова спазвайте точно дозировката при вътрешен прием.
В превод от латински карамфил означава “цвете на Зевс” или “божествено цвете”. Това е многогодишно растение с тъничко стъбло и нежни цветове. С лечебна цел се използва тревата, събрана по време на цъф...
Някои жени следят за стройната си фигура и внимателно подбират менюто си. Едни лакомства попадат в групата „любими”, други се задоволяват с ролята на „понякога е позволено”, а трети са забранени. Учен...
Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите. ...
Смятате, че се храните правилно и здравословно? Сега ще разберете дали наистина е така. Не ядете хляб Богат на комплексни въглехидрати, които се усвояват бавно, хлябът засища задълго и заре...