Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточаваме. Какво да ядем, за да имаме услужлива памет, да проявим творческото си мислене, да съсредоточаваме вниманието си продължително време?
Лук
Помага срещу пренапрежение и психическа умора. Разрежда кръвта и подобрява снабдяването на мозъка с кислород. На ден се препоръчва най-малко по половин глава лук.
Моркови
Подобряват паметта. Особено полезни са при наизустяване на текстове, тъй като активизират обмяната на веществата в мозъка.
Чушки
Колкото по-люти, толкова по-добре. Съдържащите се в чушките ароматни вещества допринасят за по-силното отделяне на "хормона на щастието", т.е. за отделянето на по-голямо количество ендорфин в човешкия организъм. Най-добре е да се ядат сурови.
Ягоди
Плодът на мениджъра. Изключително вкусни и ароматни, те в същото време намаляват стреса. Доброто самочувствие, което човек изпитва след като си хапне ягоди, се дължи на съдържащия се в тях пектин. На едно хранене се препоръчват не по-малко от 150 г ягоди.
Банани
Тайната им се крие в серотонина - веществото, което е нужно на нашия мозък, за да изпитваме чувство на благополучие и задоволство.
Зеле
Намалява нервността. Понижава активността на щитовидната жлеза и така води до спад на нервното напрежение. Особено подходяща храна при подготовка на изпити.
Лимони
Освежават, повишават възприемчивостта на мозъка. На практика това е ударна доза витамин С. Съветът на лекарите е преди курсове по чужди езици да се пие по чашка лимонов сок.
Черни боровинки
Идеални за похапване при продължително учене. Способстват за оросяване на мозъка с по-голямо количество кръв. Най-добре е да се ядат пресни плодове, в краен случай може и сок, стига да не е разреден.
Орехи
Класическо средство за продължително съсредоточаване на вниманието. Особено полезно при четене на реферати, при конференции, симпозиуми, концерти, а също и при продължително шофиране. Укрепва нервите и активизира образуването на медиатори в нервната тъкан.
Кимион
Позволява ни да блеснем с изключителните си умствени способности. Етеричните масла в кимиона стимулират цялата нервна система и създават отлични предпоставки за творческо мислене. Пийте чай от кимион и гениалните идеи няма да ви дадат покой ни денем, ни нощем. Рецептата е: две пълни чаени лъжички счукан кимион на една чашка вода.
Маслото от сочни маслини е уникален продукт, който стои в основата на прословутата средиземноморска диета, гарантираща завидно здраве и дълголетие. * Идеално балансираният състав на зехтина допринас...
Става дума не само за това какво ядете, но и как, кога и къде. Това е жизнено важно, когато ви е необходимо да контролирате своето тегло. Диетолозите определят най-разпространените нарушения в храните...
Розата с право се смята за едно от богатствата на България: символ на българската красота, източник на богатства (розовото масло!). От древността е ползвана за лечение на много заболявания - в естеств...
За родина на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Ев...