Диетични рецепти » Шафранът - кралят на подправките

 Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и заради своята лечебна сила.

Само за знатни

В средните векове шафранът е бил ценен повече от златото. Древните лекари смятали, че шафранът въздейства на всички човешки органи и освен това ефективно обновява кръвта. В индийската медицина тази ярко оранжава подправка предписвали при нередовен и болезнен мензис, при климактериум, импотентност, безплодие, анемия, увеличие на черния дроб, истерия, депресия, невралгия, радикулит, кашлица, хроническа диария. Тоест практически при всяка болест. При това шафранът високо се е ценил не само на Изток. Петър I дори издал специална заповед за добавяне на шафрана във всички ястия, тъй като неговата миризма и вкус ободряват и здравите, и болните. И днес в някои азиатски страни с шафран лекуват болести на черния дроб, стомаха, гинекологични заболявания, а също така се прилага като стимулиращо и антиспазмолитично средство.

Лечител на бездетните

Също е известно, че шафранът влияе благотворно на женската репродуктивна система. Знаменитият древен лекар Авицена веднъж дал шафран на жена, която не можела да започне раждането и тя веднага родила. Обаче въпреки всичко шафранът по време на бременност е противопоказен, защото може да предизвика изхвърляне на плода (аборт). Опасно е и да се използва шафранът в големи дози, защото могат да се проявят неговите наркотични свойства.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Ананасът подобрява кожата на женските гърди

С годините кожата на женските гърди губи част от своята еластичност. Как да се спре това? Специалистите препоръчват в дневната хранителна дажба да бъдат включени плодове. Например ананас – той има изи...

Как да си приготвим масло от облепиха

Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина: • Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъ...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Начало