Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и заради своята лечебна сила.
Само за знатни
В средните векове шафранът е бил ценен повече от златото. Древните лекари смятали, че шафранът въздейства на всички човешки органи и освен това ефективно обновява кръвта. В индийската медицина тази ярко оранжава подправка предписвали при нередовен и болезнен мензис, при климактериум, импотентност, безплодие, анемия, увеличие на черния дроб, истерия, депресия, невралгия, радикулит, кашлица, хроническа диария. Тоест практически при всяка болест. При това шафранът високо се е ценил не само на Изток. Петър I дори издал специална заповед за добавяне на шафрана във всички ястия, тъй като неговата миризма и вкус ободряват и здравите, и болните. И днес в някои азиатски страни с шафран лекуват болести на черния дроб, стомаха, гинекологични заболявания, а също така се прилага като стимулиращо и антиспазмолитично средство.
Лечител на бездетните
Също е известно, че шафранът влияе благотворно на женската репродуктивна система. Знаменитият древен лекар Авицена веднъж дал шафран на жена, която не можела да започне раждането и тя веднага родила. Обаче въпреки всичко шафранът по време на бременност е противопоказен, защото може да предизвика изхвърляне на плода (аборт). Опасно е и да се използва шафранът в големи дози, защото могат да се проявят неговите наркотични свойства.
Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...
Като родина на дафиновия лист се смятат страните от Средиземноморието - Гърция, Турция, Италия, Франция, Испания, Португалия и др. По форма лавровото дърво прилича на красива зелена пирамида. То мо...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...
Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането ...