В тиквата има аскорпбинова киселина, която ни спасява от есенните простуди, и витамини от група В, които не само се справт с умората, раздразнението и безсънието и избавя от пъпки, но и прави косети ни пищни, а ноктите – здрави. А витамините А и Е са главните борци с бръчките и преждевременното стареене. Витамин К , който влияе върху съсирването на кръвта, пракстически не съществува в другитне зеленчуци. Благодарение на високото съдържание на редкия витамин Т тиквата може да се нарече най-добрата гарнитура към ястията с говеждо, свинско и други месни блюда, защото този витамин помага за усвояването на тежките храни и пази от затлъстяване. Точно заради това свойство тиквата е любимият зеленчук на диетолозите, които препоръчват да го консумират активно вички, които мечтаят да се избавят от излишните килограми. Освен това тиквата е шампион по съдържанието на желязо. Което означава, че любителите на тиквата имат винаги хубав цвят на лицето и весело настроение.
Смята се, че тиквеният сок помага на мъжете да поддържат сексуалният си тонус. С тази цел е полезно да се консумират и тиксвени семки. Впрочем не случайно се твърди, че с помощта на тиквата може да се решат не само интими проблеми, но и да се лекуват много сериозни болести. Няма по-полезна храна за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на високото съдържание на калий се подобрява работата на сърцето, укрепват съдовете и човек се избавя от отоците.
За какво е полезна:
• При чернодробни болести се препоръчва да се използва суровата вътрешност на тиквата, а ако тя се окаже не по вкуса ви, може да я замените с тиквена каша с ориз, жито или грис.
• При болести на бъбреците и пикочния мехур от тиквени семки и конопено семе се приготвя “мляко”: Нужни са по чаша от всеки вид семе. Те се стъркват, като постепенно се заливат с 3 чаши кипяща вода. После се прецежда и се отстранява суровината. “Млякото” се пие през целия ден, подсладено к мед или захар.
• При безсъние се пие преди сън тиквен сок или отвара на тиква с мед.
• Прясноприготвена каша от вътрешността на тиквата се поставя върху поразените места при екзема и изгаряния, пъпки и други възпаления на кожата.
• Хора, на които се налага дълго стоене на крака през деяна, трябва да консумират каша от тиква, за да се намалят болките в стъпалата.
• На всички вероятно е известно, че тиквените семки са идеално средство за прогонване на глистите. Затова тиквените семки се дават често на децата като профилактика срещу подобни неприятности.
Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...
Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...
“Диета за идиоти” (Dieting for Dummies) се казва книгата на известния американския диетолог Джейн Кирби, в която освен всичко останало, са посочени и най-честите, основни грешки, които хората допускат...
От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...