Продукти:
• 2,5 кг червени чушки
• 2,5 кг зелени чушки
• 2 кг червени домати
• 2 кг зелени домати
• 1 кг моркови
• 1 кг картофи
• 500 г карфиол
• 1 люта чушка
• 4 ч.ч. олио
• 5-6 с.л. ситно нарязан магданоз
• 5-6 с.л. ситно нарязани листа от целина
• 1-2 с.л. ситно нарязан копър
• 1 1/2 к.ч. захар
• 1 1/2 к.ч. сол
• бахар, кимион
• индийско орехче, черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистваме чушките от дръжките и семената, попарваме ги за кратко във вряща вода и ги прекарваме през месомелачка. Бланшираме доматите, обелваме ги и ги настъргваме на едро ренде. Сваряваме картофите и ги прекарваме през преса. Сваряваме морковите и карфиола и ги пасираме /или ги прекарваме през месомелачка/.
Варим доматите на умерен огън. Щом се посгъстят, прибавяме останалите зеленчуци и продължаваме да варим, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато лютеницата се сгъсти, сипваме олиото и прибавяме наситнените зелении, захарта, солта и подправките. Разбъркваме и отстраняваме от огъня.
Разпределяме още горещата лютеница в затоплени буркани. Затваряме и стерилизираме 50 мин.
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...
Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...