Продукти:
• 2-3 кг узрели, но здрави смокини
• 1 кг захар
• 1 ч. л. лимонтузу
Начин на приготвяне:
Избираме добре узрели, но здрави смокини, измиваме ги и отстраняваме дръжките им. Посипваме ги със захарта и ги оставяме така 10 часа, за да пуснат сока си.
Изваждаме ги внимателно, надупчваме ги откъм дръжката, а отцедения сок със захарта варим до сгъстяване. Пускаме за 10-15 минути плодовете в сгъстения врящ сироп, след което добавяме лимонтузуто.
Още горещ, насипваме конфитюра в буркани, които затваряме веднага.
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...
Продукти: • 1 кг брашно • 6 яйца • 300 г захар • 200 мл прясно мляко • 200 г краве масло • кората и сока на половин лимон • 20 г мая • сол • стафиди и бадеми (по желание) На...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...