Кулинарни рецепти » Джем от сини сливи

 Джем от сини сливи

Продукти:

• 1 кг сливи
• 800 г захар
• 1,5 л избистрена варна вода
• 100 мл сливова ракия
• 1/4 ч.л. лимонена киселина

Начин на приготвяне:

Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина.

Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията.

Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Сърца попска яхния

Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Нервозни кюфтенца

Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...

Начало