Продукти:
• 2 ч. ч. ориз
• 1 яйце
• 1 жълтък
За пълнежа:
• 1 голяма гъба или 2-3 малки
• 1 с. л. зехтин
• 1 глава нарязан на ситно лук
• 125 г кайма
• 2 с. л. доматено пюре
• 100 мл бяло сухо вино
• 1 с. л. чубрица
• 3 с. л. нарязан на ситно магданоз
• черен пипер
• сол
За панировка:
• 2 яйца
• галета
• брашно
• олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме без да го мием със студена вода. Слагаме го в купа и разбъркваме с яйцето и жълтъка, докато оризовите зърна се слепят едно с друго. Похлупваме съда и оставяме настрани.
В топла вода накисваме гъбата за 10 минути, за да поомекне. Обелваме я и нарязваме на тънки лентички.
В тиган затопляме мазнината и пържим лука и гъбата, докато омекнат. Добавяме каймата и пържим още 2-3 минути, като разбъркваме. Слагаме доматеното пюре, виното, чубрицата и черен пипер на вкус. Разбъркваме 5 минути, докато сместа поеме течност. Сваляме от огъня, прибавяме магданоза и оставяме да изстине.
С мокра лъжица вземаме от оризовата смес и с ръце оформяме 10 топки. Във всяка топка правим дупка, в която слагаме по 2-3 лъжички от пълнежа и отново оформяме топка.
Овалваме последователно в брашно, разбито яйце и накрая галета. Оставяме топките да престоят 1 час. Пържим ги в маслена баня до златисто. Поднасяме крокетите топли.
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...
Продукти: • 500 г зелени борови шишарки • 6 кг захар • 6,5 л вода Начин на приготвяне: В подходящ съд загрейте водата на умерен огън. Щом кипне, прибавете захарта и бъркайте с дърв...
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...