Кулинарни рецепти » Ризото със сметанов сос

 Ризото със сметанов сос

Продукти:

• 200 г едрозърнест ориз
• 2 глави лук
• 6 с.л. краве масло
• 250 мл бяло вино
• 600 мл месен бульон
• 100 г бекон
• 300 г гъби
• 4 домата
• 6 с.л. ситно нарязан магданоз
• 150 мл сметана

Начин на приготвяне:

Нарязваме лука на ситно и го пържим в 4 с.л. от мазнината. Щом поомекне, прибавяме ориза и също го запържваме. Сипваме виното и оставяме сместа да поври без капак.

После наливаме половината от бульона и продължаваме да готвим на умерен огън, като периодично разбъркваме и наливаме по малко от останалия бульон. Оризът е готов след 15-20 мин. Тогава посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Нарязваме бекона на малки кубчета и го пържим в останалата мазнина. Добавяме нарязаните гъби, а след малко – обелените и ситно нарязани домати. Накрая сипваме наситнения магданоз и сметаната и задушаваме още 5-6 мин.

Сипваме готовия сос при ориза, разбъркваме и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Суфле от шунка и гъби

Продукти: • 200 г шунка • 10 сварени гъби • 100 г краве масло • 100 г брашно • 500 мл прясно мляко • 5 яйца • 100 г настърган кашкавал • черен пипер • сол Начин на приготвян...

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Начало