Продукти:
• 500 г козуначено тесто
• 1 к.ч. сушени сливи
• 2 с.л. коняк
• 1 к.ч. счукани орехи
• 1 малка ябълка
• 3 с.л. захар
• настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Попарваме сливите с вряла вода и щом набъбнат им изваждаме костилките. Нарязваме ги на ситно и ги накисваме в коняка за около 2 часа. Обелената и изчистена ябълка нарязваме също на ситно и я прибавяме при сливите, заедно с настърганата лимонова кора и счуканите орехи. Разбъркваме хубаво плънката.
Втасалото тесто разточваме върху набрашнена повърхност на правоъгълник с размери 12 на 30 см и го нарязваме на 3 ленти широки по 10 см. Слагаме плънката по дължината на всяка лента, навиваме на рула и внимателно прищипваме краищата.
Слагаме рулата в намаслена тава и ги оставяме на топло да втасват. Щом удвоят обема си, ги намазваме с разбито яйце и ги наръсваме със смлени орехи, разбъркани с кристална захар.
Загряваме фурната на 200°С, печем рулата отначало на тази температура 20 мин, после намаляваме фурната на умерена и допичаме още 20-30 мин до светлокафяво.
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...
Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...