Продукти за мек локум:
• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 150 г нишесте
• сокът на половин лимон
За твърд:
• 750 г захар
• 1,5 л вода
• 250 г нишесте
• сокът на цял лимон
Начин на приготвяне:
Стопяваме захарта в 1 л вода, сваляме от огъня и прецеждаме. Нишестето разтваряме постепенно в 250 мл вода, като внимаваме да не стане на гранулки, прибавяме още 0,5 л вода и прецеждаме през марля.
Разтвореното нишесте сипваме малко по малко с чиста дървена лъжица в разтопената захар, слагаме на котлона и бъркаме, докато се сгъсти окончателно. Т.е. като гребнем с върха на ножче от сместа и опитаме с пръсти, сместа да не се отделя от тях. Ако се отделя, продължаваме да сгъстяваме.
По време на варенето на локума може да прибавим малко розова вода, ванилия или счукан и пресят през марля сакъз. Може да оцветим локума с безвредна сладкарска боя или да му прибавим по време на варенето пържени фастъци или бадеми, разрязани на две.
Сгъстения локум прехвърляме в тава, намазана с бадемово масло. Изстиналия локум режем на квадратчета, които овалваме в пудра захар и нареждаме в сухи и херметически затварящи се метални кутии.
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...