Кулинарни рецепти » Пържени топчета с ориз

 Пържени топчета с ориз

Продукти:

• 500 мл прясно мляко
• 100 г брашно
• 100 г ориз
• 50 г стафиди
• 150 г бадеми
• 3 жълтъка
• 30 г краве масло
• 1 с.л. ром
• настърганата кора от половин лимон
• 30 г мая
• 1 щипка сол
• олио за пържене
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята и 40 г брашно в 1 к.ч. прясно мляко и оставяме да престои около 30 мин. След това замесваме от маята, останалото тесто, солта и малко мляко средно твърдо тесто. Оформяме тестото на питка, слагаме го в съд, на дъното на който сме сипали малко мляко, и го оставяме да втасва на топло около 30 мин.

Сваряваме ориза в останалото мляко, като бъркаме непрекъснато, докато получим гъста каша. Отстраняваме ориза от огъня и след като се охлади го смесваме с тестото, разбитите жълтъци, смлените бадеми, рома, настърганата лимонова кора и маслото, размекнато до стайна температура.

Омесваме добре, прибавяме стафидите, които предварително сме накиснали във вода, и оформяме тестото на топка, която завиваме с кърпа и оставяме на топло.

Когато тестото втаса, с помощта на лъжица оформяме топчета и ги пържим на маслена баня. Изваждаме ги с решетеста лъжица, оставяме ги да поизстинат и след това ги поръсваме с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Олио с печен чесън

Продукти: • 2 глави чесън • 150 мл олио Начин на приготвяне: Затопляме предварително фурната до 190 градуса. Почистваме чесъна и го поставяме върху няколко пласта фолио. Заливаме ги ...

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Начало