Продукти: (за 4-5 порции)
• 1 по-малка прясна зелка
• 1 к.ч. ориз
• 1 ч.ч. олио
• половин бутилка бяло вино
• 1 глава лук, половин лимон
• 1 ч.л. червен пипер
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Попарваме цялата зелка 10 мин във вряща подсолена вода. Изваждаме и оставяме да изстине.
В 1 к.ч. олио и 1 к.ч. вода задушаваме 3 мин ситно нарязания лук и почистения и измит ориз. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и отстраняваме от огъня. Поръсваме с черен пипер.
Разтваряме листата на поизстиналата зелка така, че да заприлича на разцъфнала роза. Насипваме между тях ориза, прибираме ги обратно, притискаме и ги завързваме здраво с конец.
Слагаме зелката в подходяща тенджера, прибавяме нарязания на резенчета лимон, виното, останалото олио и 1 к.ч. вода. Посоляваме, захлупваме тенджерата и варим на тих огън.
След 20 мин обръщаме зелката в тенджерата обратно и варим още 20 мин.
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...
Продукти: • кг свинско контра филе • 150-200 г сланина • 150 г кашкавал • 40 г краве масло • 5 скилидки чесън • магданоз • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 4-5 ябълки (в зависимост от големината им може да са по-малко или повече) • 2 яйца • 1 водна чаша захар • 1 водна чаша брашно • 1 пакетче бакплувер • 3/4 водна чаша кисе...