Кулинарни рецепти » Мармалад от ябълки и шипки

 Мармалад от ябълки и шипки

Продукти:

• 4 кг ябълки
• 8 кг шипки
• 5 кг захар

Начин на приготвяне:

Шипките трябва да са добре узрели и здрави. Почистваме ги от дръжките и ги заливаме със студена вода. Варим, докато хубаво омекнат. Претриваме ги през марля или сито 3-4 пъти, като последният път марлята трябва да е твойна или ситото много гъсто, за да отстраним власинките и семките.

Почистваме ябълките от семките, нарязваме ги на парченца с корите и ги сваряваме. Претриваме ги през сито или гевгир.

Смесваме двете пюрета, поръсваме със захарта и варим на по-слаб котлон, бъркайки непрекъснато. Щом дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда, сваляме мармалада и горещ го насипваме в бурканчетата. Завръзваме гърлата им с целофан и затваряме с капачки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Кроканови пасти

Продукти: • 150 г брашно • 300 г кристална захар • 7 яйца • 3 жълтъка • 150 г счукани орехи • 150 г краве масло • 75 г пудра захар • 1 ванилия Начин на приготвяне: Разбив...

Торта с готово руло

Продукти: • 1 готово руло • 125 г шоколад • 3 с.л. сметана За крема: • 250 г шоколад • 1 пакетче краве масло • 100 г пудра захар • 3 яйца • 1 ч.л. кафе Начин на приго...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Начало