Кулинарни рецепти » Мармалад от ябълки и шипки

 Мармалад от ябълки и шипки

Продукти:

• 4 кг ябълки
• 8 кг шипки
• 5 кг захар

Начин на приготвяне:

Шипките трябва да са добре узрели и здрави. Почистваме ги от дръжките и ги заливаме със студена вода. Варим, докато хубаво омекнат. Претриваме ги през марля или сито 3-4 пъти, като последният път марлята трябва да е твойна или ситото много гъсто, за да отстраним власинките и семките.

Почистваме ябълките от семките, нарязваме ги на парченца с корите и ги сваряваме. Претриваме ги през сито или гевгир.

Смесваме двете пюрета, поръсваме със захарта и варим на по-слаб котлон, бъркайки непрекъснато. Щом дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда, сваляме мармалада и горещ го насипваме в бурканчетата. Завръзваме гърлата им с целофан и затваряме с капачки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало